25 de novembre del 2007

25 novembre. Dia internacional contra la violència de gènere


Divendres a l'aula vaig intentar apropar l'alumnat a la violència de gènere des de la literatura. Per fer-ho vaig utilitzar el conte "Redacció" de Quim Monzó inclòs dins Olivetti, Moulinex, Chaffeteaux et Maury (1980). Aquest conte parla de la violència de gènere des del punt de vista innocent d'un nen que escriu una redacció a l'aula parlant sobre el que ha fet el cap de setmana. També vam llegir "L'escombriaire mai no truca", del col·lectiu d'escriptors Ofèlia Dracs que també parlava del tema tot donant un gir inesperat a una relació triangular. Els va impactar molt. Després de llegir-los els contes vam estar parlant sobre la violència de gènere i ho vaig haver de fer a partir de la seva realitat televisiva. L'alumnat, tristament, i gran part de la població perd hores davant la televisió veient teleescombraria i tots sabien més o menys què havia passat al programa del Diario de Patricia. Ho coneixien, però en tenien una visió sensacionalista, i en cap moment s'havien qüestionat si aquests tipus de programes s'haurien de deixar d'emetre.
Hi ha molta gent que desitja sortir en aquests programes i exposar les seves misèries, el que sigui per sortir a la televisió. És lamentable, tan lamentable com que fa dos anys a Telecinco van portar al programa la mare del clan Catoño poc després que els seus fills participessin en l'assassinat d'en Josep Maria Isanta. L'import que va cobrar per aquesta intervenció era: el pagament dels costos judicials. Increïble. Subvencions als criminals.
Aquest tipus de programes són els que abunden a moltes llars i banalitzen la vida i les relacions humanes. Veus això a la tele, i qualsevol desgraciat pensa que tindrà el seu moment de fama televisiva matant a la seva parella o exparella.

Història del 25-n:

El 25 de novembre va ser instituït el juliol de 1981 com a Dia Internacional contra la Violència cap a la Dona a la 1a Trobada Feminista d'Amèrica Llatina i el Carib celebrada a Bogotà (Colòmbia). Es va triar aquest dia per recordar la mort de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques que van ser assassinades salvatgement el 25 de novembre de 1960 per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo (República Dominicana).

Divuit anys després, el 17 de desembre de 1999, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 25 de novembre com a Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona (resolució 54/134).