27 de març del 2007

TV3: Agressions i silencis!

Avui el govern del PP del País Valencià tenia intenció d'aturar les emissions de TV3 que feien que el sud del nostre país pogués rebre una programació que massa cops estava massa pensada i feta per al nord. Crec que molts cops s'ha utilitzat molt poc una eina que hagués pogut fer molt per enfortir l'espai comunicatiu català.

Molts cops tot mirant TV3 et pensaves que per la CCRTV els Països Catalans eren només un fenomen meteorològic ja que molts pocs cops rebíem poca informació de la resta del país. Crec que ha sigut una de les mancances més grosses que ha tingut la CCRTV heretada de l'època regionalista-convergent. La dreta catalana no ha tingut mai clar el marc nacional tot i que ajudessin de manera tèbia a organitzacions com ACPV (Acció Cultural del País Valencià) i OCB (Obra Cultural Balear). Aquestes dues organitzacions amb una petita ajuda de la Generalitat del nord i un gran esforç humà van fer possible la recepció de TV3 a la resta del país i crec que mai els hem tornat l'esforç de manera adequada. La Corporació ha pecat d'una excessiva visió regionalista, la visió d'aquells que no tenen clar(ni ho volen tenir) fins on arriben els Països Catalans. També trobo que és molt trista la poca resistència que s'està oferint des del tripartit i el silenci còmplice de l'assassinat per part de l'exalcalde de Barcelona i ara Ministre d'Indústria Joan Clos.
És molt curiós veure que en uns moments en els quals podem rebre televisions en diverses llengües hi hagi gent que prohibeixi al País Valencià una televisió que parla la mateixa llengua que els ciutadans valencians. Crec que molts cops ja ha quedat ben clar que els únics que defensen el bilingüisme són els que només parlen una llengua que voldrien que fos l'única: l'espanyola. A vegades el discurs es camufla en un fals cosmopolitisme i mestissatge que primer de tot creu que s'ha de passar per la renúncia de la cultura autòctona. Una trampa enverinada. És vergonyós que partits com ICV i ERC callin d'aquesta manera davant d'una agressió d'aquesta mida. Tenir responsabilitats de govern i no defensar els interessos del país fa que esdevinguin còmplices de la barbàrie.
Hi ha hagut molta gent, sovint convergents radicalitzats momentàniament per la pèrdua de la mamella que els alimentava, que ha dit que amb el tripartit TV3 s'estava espanyolitzant. Tenen una mica de raó però ells van ser els responsables de que TV3 només fos una televisió regional. Crec que TV3 la van espanyolitzar ells des del primer moment tot posant-hi el 3 amb una visió secundària que deixava la voluntat de país en darrer terme. Envejo el PNB perquè sempre ha tingut clar quin era el seu marc nacional, quin havia de ser el nom de la televisió i quin discurs del rei no s'havia d'oferir per Nadal. La classe política catalana viu en una renúncia constant acostumada a ser un vassall que accepta la voluntat de l'amo i sempre busca l'encaix (a ERC li ha faltat temps per encaixar-se a la cadira i desar les idees al calaix). Maleït encaix! No hi ha més cec que el no vol veure: amb Espanya no hi tenim res a fer i amb aquests dirigents polítics tampoc.
En defensa de TV3 també diré que a vegades fa goig poder veure una cadena que no segueix les pautes de les televisions espanyoles. Crec que el tipus de televisió que es fa a Espanya és lamentable i està plagada de concursos poc culturals, "Gran Hermano", OT i succedanis, programació rosa i màquines de la veritat. M'irrito quan veig que hi ha gent que perd part del seu temps tot veient programació absurda i de baix nivell cultural.
Em sap greu que TV3 molts cops també tracti les informacions amb visió espanyola tot silenciant o criminalitzant a qualsevol que surti del camí marcat per la Constitució i l'Estatut. Tot i això, diré que m'agrada la "Nit al dia" perquè dóna veu a tothom i això jo crec que és la informació de veritat sense ser la veu de ningú, això és la neutralitat que ha d'oferir una televisió pública i no el tractament tendenciós que sovint apareix als TN. M'agrada veure el "Polònia" perquè és políticament incorrecte i satiritza l'oasi català. També diré que molts cops és prou interessant la programació cultural que fan al 33 i crec que això és el que ha de ser una televisió: un mitjà per difondre cultura i no incultura, informar i no manipular, emetre bones sèries i grans pel·lícules sense caure en la cultura de les superproduccions. Quan s'han de posar tants efectes especials a una idea és que aquesta no és prou bona en origen.
Crec que s'ha de difondre la cultura per tots els mitjans i aquí crec que hi té una importància cabdal el desenvolupament d'un espai comunicatiu català amb un clara i completa visió de país. Crec que és vergonyós que quan s'otorguen les llicències de la TDT es margini i no s'accepti la proposta d'Òmnium Cultural i s'acceptin les de Vocento i Localia. Penso que davant de tot això comencen a sortir noves i bones propostes a la xarxa: Vilaweb TV, Info TV... Crec que són un pas endavant però no m'agradaria haver de posar-me sempre més davant de l'ordinador cercant la informació que vull rebre perquè a molts mitjans de comunicació actuals si una cosa els hi falta actualment és criteri.

PD: Parlant de criteri entreu a aquesta pàgina i doneu-hi una ullada i s'hi podeu signeu aquí en defensa d'una televisió que ha de ser la nostra. Seguirem intentant fer pressió perquè no espanyolitzin ni uniformitzin la cultura.