6 d’octubre del 2009

Els fets del sis d'octubre


Avui fa setanta-cinc anys dels fets d'octubre. Aquella tardor de 1934 l'ambient a la meva vila natal estava força caldejat. El sis d'octubre es va seguir la consigna de Barcelona amb la qual Companys va proclamar l'Estat Català. A la meva vila un grup força nombrós va ocupar l'ajuntament on van penjar la bandera independentista. Al cap d'una estona van arribar-se fins a l'església amb la intenció d'amonestar-ne el mossèn. Mossèn Morta estava molt mal vist per molts treballadors de la vila perquè s'encarregava d'aconsellar als patrons tèxtils quins treballadors havia de contractar i quins no. Aquesta selecció de personal la superaves si eres conservador o si assisties amb freqüència a missa. Mossèn Morta triava si tu tenies dret a treballar per poder alimentar la teva família. Quan el van treure de l'església el van arrossegar pel carrer del mateix nom que porta fins a la carretera de Berga. Allà, un membre de la FAI li va disparar diversos trets que van acabar amb la seva vida. Hi va haver gent que es va espantar però molts d'altres van seguir mostrant el seu odi contra el responsable de que es quedessin sense feina. Al cap d'unes hores l'alcalde de la Lliga Regionalista va recuperar l'ajuntament i es va acabar amb la revolta igual que passava a molts altres indrets del país. Els dies següents es va desfermar una repressió ferotge contra els militants d'esquerres del poble obligant-los en molts casos a marxar del poble.

Setanta-cinc anys més tard crec que tocava parlar-ne i em sap greu no fer-ho amb més precisió. És una època en la que van passar molts fets que no s'han acabat historiant perquè el catolicisme dels historiadors locals ha tendit a explicar-nos una única versió de la història. M'agradaria saber-ne més però la distància física i temporal també m'ho fa difícil. Però sempre t'emportes algunes sorpreses que no sabies... Per exemple, en un dels números d'estiu de la revista Sàpiens es parlava de vint poblacions on hi havia grups d'alemanys que l'any 34 actuaven com a nuclis de l'NSDAP al nostre país, a la meva vila n'hi havia un. Falten moltes coses per explicar i només penso en una cançó de Negu Gorriak "Irakatzi ziguten historia" on ens diu que la història que ens van ensenyar, la van escriure els assassins". Em (ens) falta molt per saber, aviam si un altre dia amb més temps, menys feina i més informació us en puc fer cinc cèntims més. Avui com que era l'aniversari crec que tocava.

Hi ha un llibre que parla dels fets però ho fa des d'una visió totalment propera a la Lliga Regionalista i es titula Els fets del 6 d'octubre. La veritat del 6 d'octubre de Joan Costa i Deu i Modest Sabaté publicat a Cossetània edicions. Les visions no conservadores dels fets costen molt de trobar, a veure si això es pot solventar.

En record de la gent del CADCI i de tots els que van rebre per defensar la llibertat.