8 d’octubre del 2009

L'alba d'un nou jorn


L'alba d'un nou jorn és el darrer treball del grup sabadellenc Desperta Ferro. Aquest treball es va presentar divendres passat a Can Capablanca i aquest divendres, 9 d'octubre, es presentarà a la botiga Mai Morirem de la vila de Gràcia.

El nou treball està format per un compacte amb 14 cançons on s'hi pot notar la maduresa del grup i l'empremta d'en Cholbi (ex-Inadaptats, Answer i Eina) com a productor. El nou disc ve carregat de reminiscències històriques impregnades de compromís nacional. Una lliçó d'història que ens apropa als orígens de la nació i també homenatja els combatents maulets. Tampoc s'obliden de la resistència antifeixista del maquis ni dels joves que en les darreres dècades han estat assassinats pel feixisme. També fan referències a la seva ciutat natal, on al segle passat el tèxtil i les revoltes anaven agafats de la mà. També hi trobarem cançons que parlen de l'actualitat i d'una de les seves passions, el futbol.

Poesia i punk

I a més també ens deleiten amb dos poemes musicats d'autors compromesos com Miquel Martí i Pol i Maria-Mercè Marçal. Del poeta de Roda de Ter en musiquen 'La sirena' amb una força contundent. De la poeta vinculada a Ivars d'Urgell recuperen els acords que ja havien utilitzat en la seva primera maqueta per oferir-nos una versió acústica amb diverses col·laboracions de 'Bruixa de dol', que clou el disc. Un disc que ens deixa un regust de maduresa i que musicalment viatja des de l'Oi music! fins a l'street punk, passant pel punk rock i una versió dels hardcòrics NOFX.

El treball inclou material de vídeo

Pel mateix preu el disc ve acompanyat d'un DVD on podrem veure-hi imatges de diversos concerts internacionals i un parell de vídeos. A més ho amaneixen amb cançons de la seva primera maqueta, 'Dempeus i alerta', i algunes cançons del seu primer treball, 'Segueu arran'. Fins a un total de trenta-sis cançons més. Aquest disc ens mostra un gran augment qualitatiu del grup a nivell musical que ben bé podria ser l'alba d'un nou jorn.

*Publicat a Vilaweb Sabadell