6 de maig del 2007

300 anys d'ocupació



El 25 d’abril d’enguany farà tres-cents anys que el poble català va començar a veure reduïdes les seves llibertats. Hi ha una dita valenciana que ho diu ben clar: “Quan el mal ve d’Almansa a tots alcança”.

El 25 d’abril de 1707 al pla d’Almansa l’exèrcit borbònic a les ordres del duc de Berwick guanyava la primera batalla contra el poble català. Després d’Almansa les tropes borbòniques van atacar altres ciutats com Requena i Xàtiva. A Xàtiva el poble va resistir heroicament fet que va comportar que en perdre el control de la ciutat les tropes borbòniques com a represàlia a la resistència van cremar la ciutat sencera. Era l’inici de l’ensulsiada de les llibertats catalanes per part de les tropes borbòniques de Felip V que seguiria amb més derrotes fins a la pèrdua de Barcelona el també fatídic 11 de setembre de 1714 i finalment Mallorca i Eivissa el juliol de 1715.

Fa tres segles es va instaurar el decret de Nova Planta per controlar el poble català des de Castella, tres segles després aquest decret de control agafa forma d’estatuts d’autonomia i segueix sent la forma de lligar-nos i limitar la nostra llibertat com a poble.

Hem de tenir clar que nosaltres hem de tenir el dret de decidir quin estatus volem i no ha de ser l’estat de dret qui ha de decidir quin estatus ens dóna. Hem de tenir ben clar que hem d’assolir el dret a l’autodeterminació per poder decidir què volem ser com a poble.

El dret a l’autodeterminació no ha de ser un pla B en el cas que no aprovin l’estatut del principat. Aquest dret hem de tenir clar que és l’únic camí i no ha de ser una proposta electoralista. Hem de tenir clar que juguen amb l’autodeterminació per intentar tornar a tenir controlat l’independentisme. ERC està fent les mateixes renúncies que CiU, darrerament parlaven d’encaix mitjançant l’estatut i és que ells ja han encaixat en els escons que els han fet desar els seus ideals en un calaix i treure’ls quan veuen que hi ha gent que no hi renunciem. Ara, treuen el tema perquè veuen que l’Esquerra Independentista s’està organitzant amb força, maduresa i unitat de cara a les eleccions municipals mitjançant les CUP i estan patint. Pateixen perquè poden perdre la poltrona i el que volen és tornar a desactivar l’Esquerra Independentista tot llançant propostes al vent. A finals dels 80 van desactivar l’MDT i TL, ara volen tornar a fer el mateix per tornar a abaratir el somni. No us els torneu a creure, aquest cop no ens tornaran a enganyar.
Tres-cents anys després l’ofensiva espanyolista continua. No en tenen prou amb el fet que el poble català no tingui el dret de decidir el seu futur sinó que han de continuar agredint-nos sense miraments. Tres segles després l’ofensiva segueix altre cop des del sud, els botiflers del segle XXI ara ataquen l’espai comunicatiu català.

Ara volen tancar TV3. Aquesta televisió tot i que sovint no acaba de demostrar una visió nacional completa i sembla que únicament entengui els Països Catalans com un fenomen meteorològic té una evidència que ningú pot negar: utilitza la mateixa llengua que els habitants dels Països Catalans. És molt curiós veure que en uns moments en els quals podem rebre televisions en diverses llengües hi hagi gent que prohibeixi al País Valencià una televisió que parla la mateixa llengua que els ciutadans valencians. Crec que molts cops ja ha quedat ben clar que els únics que defensen el bilingüisme són els que només parlen una llengua que voldrien que fos l'única: l'espanyola. A vegades el discurs es camufla en un fals cosmopolitisme i mestissatge que primer de tot creu que s'ha de passar per la renúncia de la cultura autòctona. Cal recordar que els que defensen la mentida de que el valencià és una llengua diferent són els mateixos que no la parlen. Volen esquarterar la llengua i fer –la desaparèixer perquè és una evidencia més de que som un sol poble.

Durant tres segles les agressions no s’han aturat igual que no s’aturarà la lluita fins que assolim la nostra llibertat.